Luka Hrgović

1

Kunstmaler: portrait d’artiste
Dokumentarni film, 60 min
mini DV, 16:9
“Kunstmaler: portrait d’artiste” dokumentarni je film koji prati stvaranje diplomskog rada slikara Stipana Tadića. Odlučio sam dokumentirati tehnički proces stvaranja slike jer sam smatrao da će slikanje takve slike biti prepuno zanimljivih događaja, problema, tehnika itd. S druge strane interesiralo me pratiti jednu osobu kroz duži period. Snimati njegova razmišljanja, uspone i padove. Pokušao sam ukazati na ljubav prema mediju i prema stvaranju. Želio sam da dokumentarni film ne govori samo o toj slici koju je u tom periodu slikao, već o općenitom načinu razmišljanja, o stvaralačkoj atmosferi.”  

 

Tihana Mandušić

padanje-1

provlacenje-1

Josip Horvat

joza2
joza1

Petra Zlonoga

daniil_1_72dpi
daniil_4_72dpi

Dragi Daniile,
ljubav nema ime, zar ne? Uživala sam u svakoj našoj minuti provedenoj odvojeno, ali zaruke otpadaju.
Doskora,
Petra


Prije pet godina napravila sam kratki animirani film inspiriran Daniilom Ivanovičem Harmsom, ruskim piscem najbolje znanim po svojim kratkim pričama često apsurdnog i nadrealnog sadržaja. Zadivljena njegovim radom, htjela sam napraviti nešto u istom duhu, neku vrstu hommagea, i tako sam odlučila da ću tog već 70ak godina pokojnog umjetnika, zaprositi.
«Daniil Ivanoviču, oženi me» je bio film o apsurdnosti obećanja. Obećanja općenito, ali naročito, obećanja nečega što je emotivne a time i nestabilne prirode.
Pet godina kasnije, puno se promijenilo i naše zaruke, na sreću ili nesreću, su morale biti raskinute. «Daniil Ivanoviču, slobodan si» je projekt s kojim sam htjela izazvati sebe i provjeriti koliko su se moji stavovi prema vezama zaista promijenili, i ako da, na koje to sve načine. Bio je to test za mene da vidim koliko daleko ću si dopustiti / koliko daleko ću se pogurniti istražiti granice svoje zone udobnosti – fizički, mentalno i emotivno. Ono što je nastalo na kraju jest 6 minuta dug film – dokument vrlo intimne avanture koji mi je pokazao da je igranje i istraživanje pravi način da se nešto učini kako treba a da je «biti slobodan» puno više povezano sa «biti odgovoran» prema sebi, a time i prema drugima, nego sa «biti posve nevezan».