______________________________________

PRIJEMNI ISPIT ZA PREDDIPLOMSKI STUDIJ 2023./2024.

PRIJEMNI:
  • Zadnji dan prijave na studijske programe 11. lipnja 2023.
  • Prijave za provjeru posebnih znanja, vještina i sposobnosti 14. – 20. lipanj 2023.  na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.
  • PRAKTIČNI DIO PRIJEMNOG (praktična provjera i test iz opće kulture i povijesti umjetnosti) od 26.6.- 4. 7. srpnja 2023. prema rasporedu koji će biti naknadno objavljen na web stranici i oglasnim pločama ALU.
  • Potvrda rezultata provjere 7. srpanj 2023.

PRVI DIO ISPITA – mapa

  • pismo motivacije – 1 do 2 kartice. U pismu motivacije napišite koji su vaši interesi i razlozi za baš ovaj studijski program, koje vještine vas čine kompetentnim, spomenite umjetnike/ice, radove i/ ili umjetničke pravce koje poznajete i koji vas inspiriraju, do 20% posvetite i svojim drugim interesima i vještinama koje imate i pokušajte ih povezati uz interes za studij. Prije nego završite provjerite gramatiku.
  • likovni radovi – crteži: 3 portreta, 3 akta i do 15 radova po izboru (studija, kroki, strip, ilustracija, kolaž…).
  • medijski radovi – nešto od navedenoga: animacija, video rad, zvučni rad, fotografija itd. (medijski radovi moraju biti pohranjeni i priloženi na USB stiku u mapi) –
  • opcionalno: tekstovi, sinopsis, scenarij, kratka priča

Mapa treba obavezno sadržavati aktove, portrete i slobodne radove. Uz crteže pristupnici prilažu u svoje mape i medijske radove (to može biti animacija i/ili video radovi i/ili zvučni radovi i/ili fotografije i/ili kolaži i/ili tekstovi itd.) Svrha mape je što bolje pokazati svoje vještine, interese, ideje i ambicije. Mapa je eliminatorski dio prijemnog, pa je važno što bolje osmisliti i prezentirati ju. Uz mapu se prilaže i pismo motivacije u kojem prisutpnik/ica razlaže svoje želje za upisom na OZAFIN, svoja očekivanja od studija i zašto misli da taj odsjek odgovara njihovim umjetničkim potrebama. Pristupnici navode s čim su upoznati iz područja animiranog filma, novih medija i suvremene umjetnosti, što ih je i zašto inspiriralo, itd. Nakon objave liste pristupnika/ica koji su prošli mapu, isti pristupaju drugom, praktičnom dijelu ispita.

DRUGI DIO ISPITA

  • crtanje – glave, akta, prostora i kompozicije i test iz opće i likovne kulture.
  • crtanje/interpretacija – po zadanoj temi
  • strip/knjiga snimanja/slijed – po zadanoj temi
  • crteži glavnih aktera (model lista) ili autobiografski rad u bilo kojem raspoloživom mediju (tekst, crtež, kolaž, objekt …)
  • esej na temu – pitanja o suvremenoj hrvatskoj i svjetskoj umjetnosti (video, fotografija performancea, instalacije, filma, ili animiranog filma/ za ovaj zadatak bitno je da posjetite neke od dolje navedenih institucija)
  • prezentacija mape / Sastavni dio prijemnog ispita je razgovor s kanditatima u kojemu kandidati prezentiraju radove iz svoje mape, obrazlažu svoje postupke, procese, motivacije i inspiracije.

Pristupnici su dužni sa sobom donijeti osobnu iskaznicu, crtaču dasku, papir i pribor za crtanje (ugljen, olovka, pero, tuš, materijali za kolaž, i slično). Neke od zadataka moguće  je realizirati i na vlastitom laptopu, tabletu, mobitelu.

KOME TREBA OZAFIN

Tražimo znatiželjne, kreativne, misaone i otvorene kandidate i kandidatkinje. Naš je studij posebno zanimljiv kandidatima-kandidatkinjama koji se izražavaju ili bave raznim aktivnostima – glazba (klasična, elektronika, indie), pisanje, strip, ples, dramske grupe, foto grupe, razne radionice, novinarstvo, blogiranje, repanje, volontiranje, aktivizam. Bitno nam je da ste spremni sami sebe motivirati, razvijati, proširiti granice svojeg razmišljanja, često nam je bitnije prepoznati vaš potencijal nego vaše trenutne vještine. Gimnazijalci su jednako dobrodošli kao i kandidati iz stručnih- umjetničkih škola. Za sve kandidate je bitno da pokažu stvaran interes za animirani film i nove medije, da redovito gledaju filmove, posjećuju izložbe, idu na koncerte, predstave, prate zbivanja u gradu, čitaju. Neke od preporučenih galerija, muzeja, manifestacija su: MSU, MMSU, galerija Nova, galerija VN, galerija Miroslav Kraljević, galerija Prozori, Zagrebački plesni centar, galerija eSCe, Svjetski festival animiranog filma, Kino Tuškanac, Improspekcije, Zagreb Dox, Vox feminae, Tjedan suvremenog plesa, Sound art inkubator,  ZEZ festival, Greta, Sine Linea, ITD, ZKM, MM centar, MaMa, Institut za suvremenu umjetnost, Pogon centar za nezavisnu kulturu i mlade (ono kod Močvare), Močvara (ono kod Pogona),  Muzej ulične umjetnosti, programi u Booksi, Festival novog cirkusa, Dani hrvatskog filma, Muzički biennale, Perforacije, Festival nevidljivog filma, Human Rights Film Festival, Subversive film festival…

Svi zainteresirani kandidati mogu se doći savjetovati i informirati na OZAFIN u Ilicu 85.

______________________

PRIJEMNI ZA DIPLOMSKI STUDIJ: SMJER ANIMACIJA ili SMJER NOVI MEDIJI 2023./2024.

KAD?

1. Prijave za pristup razredbenom postupku primat će se 25. i 26. rujna 2023.
2. Razredbeni postupak održat će se 27. i 28. rujan 2023.

3. Sjednica vijeća za potvrdu rezultata održat će se u četvrtak 29. rujna 2023.

ŠTO?

mapu radova, koja može uključivati: animirane filmove, video i filmske radove, dokumentaciju instalacija, performansa, happeninga, knjige umjetnika, tekstove, fotografije itd. (prezentacija medijskih radova na USB-u),

pismo motivacije u kojem navode:

1. za koji od smjerova je pristupni(k)ca zainteresiran/a (animirani film ili novi mediji) te iznijeti razloge interesa,
2. ključna uporišta u dosadašnjem radu i projekciju vlastitog rada na diplomskom studiju (i moguća teorijska uporišta).
TKO SE MOŽE PRIJAVITI?

Pravo prijave na natječaj za upis na diplomski studij i pravo pristupa razredbenom postupku imaju pristupnici koji su završili ili kojima je preostalo najviše 30 ECTS bodova do završetka preddiplomskog studija.
TKO SE MOŽE UPISATI?

Pravo upisa na diplomski sveučilišni studij Animirani film i novi mediji imaju osobe koje su završile sveučilišni preddiplomski studij.
Pravo upisa na diplomski sveučilišni studij Animirani film i novi mediji imaju i osobe koje su završile neki drugi diplomski sveučilišni studij, te osobe koje su završile sveučilišni dodiplomski studij prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o
znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju («Narodne novine» br. 123/03).

ONO ŠTO BI VOLJELI DA ZNATE O UMJETNOSTI UOPĆE

dadaizam
situacionizam
fluxus
konceptualna umjetnost
video umjetnost
feministička umjetost
underground film
eksperimentalni film
moderni- postmoderni ples
suvremena glazba

O UMJETNOSTI U HRVATA
Grupa šestorice
Dalibor Martinis
Sanja Iveković
Ladislav Galeta
Mladen Stilinović
Vlado Martek
Željko Jerman
Goran Petercol
Boris Cvjetanović
Goran Trbuljak
Tomislav Gotovac
OVO NIJE ISCRPAN POPIS, OVO JE OSNOVAN POPIS NA KOJI VI DODAJETE SVE ŠTO JE VAMA ZANIMLJIVO…..

PREPORUČENA OSNOVNA LITERATURA ZA SMJER NOVI MEDIJI
Michel Foucault, What is an Author / Sto je Autor?
Roland Barthes, The Death of the Author/ Smrt Autora
Walter Benjamin, The Author as Producer/ Autor kao proizvođač
Laura Mulvey, Visual Pleasure and Narrative Cinema/Vizualni užitak i narativni film
Griselda Pollock, About Canons and Culture Wars
Carol Duncan, The Art Museum as Ritual
Martha Rosler, Art/Activism
Claire Bishop, the social turn collaboration and its discontents – PDF online
George Simmel, The Metropolis and Mental Life/ Velegradovi i duhovni život
Michel de Certeau, The Practice of Everyday Life/ Invencija svakodnevnice
Irit Rogoff, What is a Theorist?
Hakim Bey, Temporary Anonymous Zones /Privremene autonomne zone
Hal Foster ‘The Artist as Ethnographer’
Vladan Radovanović, Vokovizuel, Nolit, 1984.
Većina ovih tekstova je dostupna na internetu, a Barthes, Foucault, Benjamin, Mulvey, Pollock su prevedeni ne hrvatski, dostupni u knjižnicama….

više download od 22 strane
vodic_studij_alu10-11