PRIJEMNI PREDDIPLOMSKI STUDIJ

PRIJEMNI DIPLOMSKI STUDIJ

PRIJEMNI DIPLOMSKI STUDIJ 2023/24:

Svi_e zainteresirane_i kandidati_tkinje za prijemni ispit u za diplomski studij Novi mediji mogu se konzultirati online i uživo. Molimo vas da se obratite na mail alu.ozafin@gmail.com .

SMJER NOVI MEDIJI

KAD?

  • Prijave za prijemni 25. i 26. rujna 2023.
  • Prijemni ispit 27. i 28. rujna 2023.
  • Potvrda rezultata četvrtak 29. rujna 2023.

ŠTO?

mapu radova, koja može uključivati:

filmove, video i filmske radove, zvučne radove, dokumentaciju instalacija, performansa, izvedbi, happeninga, knjige umjetnika, tekstove, fotografije itd. (prezentacija medijskih radova na USB-u),

pismo motivacije u kojem se navodi:

  • za koji od smjerova je pristupni(k)ca zainteresiran/a (animirani film ili novi mediji) te iznijeti razloge interesa
  • ključna uporišta u dosadašnjem radu i projekciju vlastitog rada na diplomskom studiju (i moguća teorijska uporišta).

TKO SE MOŽE PRIJAVITI?

  • Pravo prijave na natječaj za upis na diplomski studij i pravo pristupa razredbenom postupku imaju pristupnici_e koji_e su završili_e ili kojima je preostalo najviše 30 ECTS bodova do završetka preddiplomskog studija.
  • pravo prijave na natječaj za diplomski studij Animirani film i novi mediji; smjerovi: Animirani film, Novi mediji i pravo pristupa razredbenom postupku imaju pristupnici_e koji_e su položili_e sve propisane ispite na sveučilišnom dodiplomskom studiju prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju («Narodne novine» br. 123/03)., a preostao im je samo diplomski ispit te je o navedenom dužan_na priložiti potvrdu.

TKO SE MOŽE UPISATI?

  • Pravo upisa u prvu godinu diplomskog sveučilišnog studija imaju pristupnici_e koji_e su završili_e preddiplomski studij (bilo koji).

  • Pravo upisa u prvu godinu diplomskog sveučilišnog studija imaju i pristupnici_e koji_e su završili_e sveučilišni dodiplomski studij prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju («Narodne novine» br. 123/03).

https://www.alu.unizg.hr/alu/cms/upload/dokumenti/pravilnik_o_razradbenom.pdf

ONO ŠTO BI VOLJELI DA ZNATE O UMJETNOSTI UOPĆE

  • dadaizam
  • situacionizam
  • fluxus
  • konceptualna umjetnost
  • video umjetnost
  • feministička umjetnost
  • underground film
  • eksperimentalni film
  • moderni- postmoderni ples
  • suvremena glazba

O UMJETNOSTI U HRVATA i okolo

Grupa šestorice, Dalibor Martinis, Sanja Iveković, Ladislav Galeta, Mladen Stilinović, Vlado Martek, Vlasta Delimar, Željko Jerman, Goran Petercol, Boris Cvjetanović, Goran Trbuljak, Tomislav Gotovac, Katalin Ladik, Vladan Radovanović …   OVO NIJE ISCRPAN POPIS, OVO JE OSNOVAN POPIS NA KOJI VI DODAJETE SVE ŠTO JE VAMA ZANIMLJIVO…..

PREPORUČENA OSNOVNA LITERATURA ZA SMJER NOVI MEDIJI


Većina ovih tekstova je dostupna na internetu, a Barthes, Foucault, Benjamin, Mulvey, Pollock su prevedeni ne hrvatski, dostupni u knjižnicama….

alu.ozafin@gmail.com

Instagram: ozafin_alu

FB: Ozafin Alu

Tik Tok (modul novi mediji) : ozafin_novi_mediji

————————————————————————————————————

PRIJEMNI ZA PREDDIPLOMSKI STUDIJ 2024/25:

– Provjera posebnih znanja, vještina i sposobnosti od 24/06/2024 do 5/07/2024

– Potvrda rezultata provjere posebnih znanja, vještina i sposobnosti 5/07/2024

Detaljni termini će biti uskoro obajvljeni

XX.XX.2024. – zadnji dan prijave na studijske programe

XX.-XX.XX.2024. – prijave za provjeru posebnih znanja, vještina i sposobnosti

XX-XX.2024. – PRAKTIČNI DIO PRIJEMNOG prema rasporedu koji će biti naknadno objavljen na web stranici i oglasnim pločama ALU, i na ovom blogu.

05.07.2024. – potvrda rezultata provjere

PRVI DIO ISPITA – mapa

pismo motivacije – 1 do 2 kartice. U pismu motivacije napišite koji su vaši interesi i razlozi za ovaj studijski program, koje vještine vas čine kompetentnim, spomenite umjetnike/ice, radove i/ ili umjetničke pravce koje poznajete i koji vas inspiriraju, do 20% posvetite i svojim drugim interesima i vještinama i pokušajte ih povezati uz interes za studij.

likovni radovi – crteži: 3 portreta, 3 akta i do 15 slobodnih radova (studija, kroki, strip, ilustracija, kolaž, artist book, sketchbookovi, fotografije, video radovi …)

medijski radovi – obavezno priložiti nešto od navedenoga: animacija, video rad, zvučni rad, fotografija itd. (medijski radovi moraju biti pohranjeni i priloženi na USB stiku u mapi)

opcionalno: tekstovi, sinopsis, scenarij, kratka priča, poezija …

Mapa treba obavezno sadržavati aktove, portrete i slobodne radove. Uz crteže pristupnici_e prilažu u svoje mape i medijske radove (to može biti animacija i/ili video radovi i/ili zvučni radovi i/ili fotografije i/ili kolaži i/ili tekstovi, itd.) Svrha mape je što bolje pokazati svoje vještine, interese, ideje i ambicije. Mapa je eliminatorski dio prijemnog, pa je važno što bolje osmisliti i prezentirati ju. Uz mapu se prilaže i pismo motivacije u kojem prisutpnik/ica razlaže svoje želje za upisom na OZAFIN, svoja očekivanja od studija i zašto misli da taj odsjek odgovara njihovim umjetničkim potrebama. Pristupnici navode s čim su upoznati iz područja animiranog filma, novih medija i suvremene umjetnosti, što ih je i zašto inspiriralo, itd. Nakon objave liste pristupnika/ica koji su prošli mapu, isti pristupaju drugom, praktičnom dijelu ispita.

DRUGI DIO ISPITA

crtanje – glave, akta i test iz opće i likovne kulture.

crtanje/interpretacija – po zadanoj temi

strip/knjiga snimanja/slijed – po zadanoj temi

crteži glavnih aktera (model lista) ili autobiografski rad u bilo kojem raspoloživom mediju (tekst, crtež, kolaž, objekt, video, zvuk…)

esej na temu – pitanja o suvremenoj hrvatskoj i svjetskoj umjetnosti (video, fotografija performance, instalacije, film, ili animirani film/ za ovaj zadatak bitno je da posjetite neke od dolje navedenih institucija)

prezentacija mape / Sastavni dio prijemnog ispita je razgovor s kanditatima u kojemu kandidati_tkinje prezentiraju radove iz svoje mape, obrazlažu svoje postupke, procese, motivacije i inspiracije.

Pristupnici_e su dužni_e sa sobom donijeti osobnu iskaznicu, crtaču dasku, papir i pribor za crtanje (ugljen, olovka, pero, tuš, materijali za kolaž, i slično). Neke od zadataka moguće  je realizirati i na vlastitom laptopu, tabletu, mobitelu.

KOME TREBA OZAFIN

Tražimo znatiželjne, kreativne, misaone i otvorene kandidate i kandidatkinje. Naš je studij posebno zanimljiv kandidatima-kandidatkinjama koji se izražavaju ili bave raznim aktivnostima – glazba (klasična, elektronika, indie), pisanje, strip, ples, dramske grupe, foto grupe, razne radionice, novinarstvo, blogiranje, repanje, volontiranje, aktivizam.

Bitno nam je da ste spremni_e sami_e sebe motivirati, razvijati, proširiti granice svojeg razmišljanja, često nam je bitnije prepoznati vaš potencijal nego vaše trenutne vještine. Gimnazijalci_ke su jednako dobrodošli_e kao i kandidati_tkinje iz stručnih – umjetničkih škola.

Za sve kandidate_tkinje je bitno da pokažu stvaran interes za animirani film i/ili nove medije, da redovito gledaju filmove, posjećuju izložbe, idu na koncerte, predstave, prate zbivanja u svom gradu, čitaju.

Neke od preporučenih galerija, muzeja, manifestacija su: MSU, MMSU, galerija Nova, galerija VN, galerija Miroslav Kraljević, galerija Prozori, Zagrebački plesni centar, Svjetski festival animiranog filma, Kino Tuškanac, Improspekcije, Zagreb Dox, Vox feminae, Tjedan suvremenog plesa, Sound art inkubator,  ZEZ festival, Sine Linea, ZKM, MaMa, Institut za suvremenu umjetnost, Pogon centar za nezavisnu kulturu i mlade (ono kod Močvare), Močvara (ono kod Pogona),  Muzej ulične umjetnosti, programi u Booksi, Festival novog cirkusa, Dani hrvatskog filma, Muzički biennale, Perforacije, Festival nevidljivog filma, Human Rights Film Festival, Subversive film festival…

Svi_e zainteresirani _e kandidati_tkinje za jesenski rok mogu se u ljetnim mjesecima savjetovati i informirati mailom na alu.ozafin@gmail.com


SMJER ANIMACIJA ili SMJER NOVI MEDIJI