______________________________________

PRIJEMNI ISPIT ZA PREDDIPLOMSKI STUDIJ 2021./2022.
PRIJEMNI:

1. Prijave u NISpVU sustav do 13. lipnja 2021.
2. Prijave za provjeru/predaja mapa za provjeru posebnih znanja vještina i sposobnosti će se zaprimati od 14. do 18. lipnja 2021. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Ilica 85.
3. Rezultati pregleda mapa: 25. lipnja. 2021. iza 15:00 sati na web stranici ALU
4. PRAKTIČNI DIO PRIJEMNOG od 1. – 7. srpnja 2021. na Jabukovcu 10, prema rasporedu koji će biti naknadno objavljen na web stranici i oglasnim pločama ALU.
5. Rezultati provjere bit će objavljeni u NISpVU u srijedu 7. srpnja 2021. po završetku sjednice Akademijskog vijeća.

PRVI DIO ISPITA – mapa

  • pismo motivacije – 1 do 2 kartice
  • likovni radovi – crteži: 3 portreta, 3 akta; do 15 radova po izboru: studija, kroki, strip, artist book, ilustracija, kolaž, tekst i slika …
  • medijski radovi – nešto od navedenog – animacija, video rad, zvučni rad, fotografija / zapis mora biti na USB-u u jednom od stadardnih formata AVI, MOV, MP4 (USB formatiran za MAC i PC)
  • opcionalno – tekstovi, sinopsis, scenario, kratka priča, poezija

Mapa treba obavezno sadržavati aktove, portrete i slobodne radove. Uz crteže pristupnici prilažu u svoje mape i medijske radove (to može biti animacija i/ili video radovi i/ili zvučni radovi i/ili fotografije i/ili kolaži i/ili tekstovi itd.) Svrha mape je što bolje pokazati svoje vještine, interese, ideje i ambicije. Mapa je eliminatorski dio prijemnog, pa je važno što bolje osmisliti i prezentirati ju. Uz mapu se prilaže i pismo motivacije u kojem prisutpnik/ica razlaže svoje želje za upisom na OZAFIN, svoja očekivanja od studija i zašto misli da taj odsjek odgovara njihovim umjetničkim potrebama. Pristupnici navode s čim su upoznati iz područja animiranog filma, novih medija i suvremene umjetnosti, što ih je i zašto inspiriralo, itd.
Nakon objave liste pristupnika koji su prošli mapu, isti pristupaju drugom, praktičnom dijelu ispita.

DRUGI DIO ISPITA

  • crtanje – glave, akta, prostora i kompozicije i test iz opće i likovne kulture.
  • crtanje interpretacija – po zadanoj temi
  • strip/knjiga snimanja/artist book – Pristupnik/ica će u pismenom obliku dobiti kratku priču. Na osnovi te priče crta se strip bez teksta ili osmišlja knjiga snimanja (storyboard) ili umjetnička knjiga.
  • crteži glavnih aktera (model lista) ili autobiografski rad u bilo kojem raspoloživom mediju (tekst, crtež, kolaž, objekt …)
  • esej na temu – pitanja o suvremenoj hrvatskoj i svjetskoj umjetnosti (video, fotografija performancea, instalacije, filma, ili animiranog filma/ za ovaj zadatak bitno je da posjetite neke od dolje navedenih institucija)
  • prezentacija mape / Sastavni dio prijemnog ispita je razgovor s kanditatima u kojemu kandidati prezentiraju radove iz svoje mape, obrazlažu svoje postupke, procese, motivacije i inspiracije.

Pristupnici su dužni sa sobom donijeti osobnu iskaznicu, crtaču dasku, papir i pribor za crtanje (ugljen, olovka, pero, tuš, materijali za kolaž, i slično). Neke od zadataka moguće  je realizirati i na vlastitom laptopu, tabletu, mobitelu.

KOME TREBA OZAFIN

Tražimo znatiželjne, kreativne, misaone i otvorene kandidate. Naš je studij posebno zanimljiv kandidatima koji se izražavaju ili bave raznim aktivnostima – glazba (klasična, elektronika, indie), pisanje, strip, ples, dramske grupe, foto grupe, razne radionice, novinarstvo, blogiranje, repanje, volontiranje, aktivizam. Bitno nam je da ste spremni sami sebe motivirati, razvijati, proširiti granice svojeg razmišljanja, često nam je bitnije prepoznati vaš potencijal nego vaše trenutne vještine. Gimnazijalci su jednako dobrodošli kao i kandidati iz stručnih- umjetničkih škola. Za sve kandidate je bitno da pokažu stvaran interes za animirani film i nove medije, da redovito gledaju filmove, posjećuju izložbe, idu na koncerte, predstave, prate zbivanja u gradu, čitaju. Neke od preporučenih galerija, muzeja, manifestacija su: MSU, galerija Forum, galerija Nova, galerija VN, Zagrebački plesni centar, galerija eSCe, Svjetski festival animiranog filma, Kino Tuškanac, Improspekcije, Zagreb Dox, Vox feminae, Tjedan suvremenog plesa, Sound art inkubator, galerija Prozori, Greta, Sine Linea, ITD, ZKM,MM centar, MaMa, Institut za suvremenu umjetnost, Izlog suvremenog zvuka, Pogon centar za nezavisnu kulturu i mlade (ono kod Močvare), Močvara (ono kod Pogona), Žedno Uho, Super Uho, Muzej ulične umjetnosti, programi u Booksi, Festival novog cirkusa, Dani hrvatskog filma, Muzički biennale, Peforacije, Festival nevidljivog filma, Human Rights Film Festival, Subversive film festival…

Svi zainteresirani kandidati mogu se doći savjetovati i informirati na OZAFIN u Zagorsku 16.

______________________

PRIJEMNI ZA DIPLOMSKI STUDIJ: SMJER ANIMACIJA ili SMJER NOVI MEDIJI 2021./2022.

KAD?

1. Prijave za pristup razredbenom postupku primat će se u petak 24. rujna i ponedjeljak 27. rujna 2021.
2. Razredbeni postupak održat će se u utorak 28. i srijedu 29. rujna 2021.

3. Sjednica vijeća za potvrdu rezultata održat će se u četvrtak 30. rujna 2021.

ŠTO?

mapu radova, koja može uključivati: animirane filmove, video i filmske radove, dokumentaciju instalacija, performansa, happeninga, knjige umjetnika, tekstove, fotografije itd. (prezentacija medijskih radova na USB-u),

pismo motivacije u kojem navode:

1. za koji od smjerova je pristupni(k)ca zainteresiran/a (animirani film ili novi mediji) te iznijeti razloge interesa,
2. ključna uporišta u dosadašnjem radu i projekciju vlastitog rada na diplomskom studiju (i moguća teorijska uporišta).
TKO SE MOŽE PRIJAVITI?

Pravo prijave na natječaj za upis na diplomski studij i pravo pristupa razredbenom postupku imaju pristupnici koji su završili ili kojima je preostalo najviše 30 ECTS bodova do završetka preddiplomskog studija.
TKO SE MOŽE UPISATI?

Pravo upisa na diplomski sveučilišni studij Animirani film i novi mediji imaju osobe koje su završile sveučilišni preddiplomski studij.
Pravo upisa na diplomski sveučilišni studij Animirani film i novi mediji imaju i osobe koje su završile neki drugi diplomski sveučilišni studij, te osobe koje su završile sveučilišni dodiplomski studij prema propisima koji su bili na snazi prije stupanja na snagu Zakona o
znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju («Narodne novine» br. 123/03).

ONO ŠTO BI VOLJELI DA ZNATE O UMJETNOSTI UOPĆE

dadaizam
situacionizam
fluxus
konceptualna umjetnost
video umjetnost
feministička umjetost
underground film
eksperimentalni film
moderni- postmoderni ples
suvremena glazba

O UMJETNOSTI U HRVATA
Grupa šestorice
Dalibor Martinis
Sanja Iveković
Ladislav Galeta
Mladen Stilinović
Vlado Martek
Željko Jerman
Goran Petercol
Boris Cvjetanović
Goran Trbuljak
Tomislav Gotovac
OVO NIJE ISCRPAN POPIS, OVO JE OSNOVAN POPIS NA KOJI VI DODAJETE SVE ŠTO JE VAMA ZANIMLJIVO…..

PREPORUČENA OSNOVNA LITERATURA ZA SMJER NOVI MEDIJI
Michel Foucault, What is an Author / Sto je Autor?
Roland Barthes, The Death of the Author/ Smrt Autora
Walter Benjamin, The Author as Producer/ Autor kao proizvođač
Laura Mulvey, Visual Pleasure and Narrative Cinema/Vizualni užitak i narativni film
Griselda Pollock, About Canons and Culture Wars
Carol Duncan, The Art Museum as Ritual
Martha Rosler, Art/Activism
Claire Bishop, the social turn collaboration and its discontents – PDF online
George Simmel, The Metropolis and Mental Life/ Velegradovi i duhovni život
Michel de Certeau, The Practice of Everyday Life/ Invencija svakodnevnice
Irit Rogoff, What is a Theorist?
Hakim Bey, Temporary Anonymous Zones /Privremene autonomne zone
Hal Foster ‘The Artist as Ethnographer’
Vladan Radovanović, Vokovizuel, Nolit, 1984.
Većina ovih tekstova je dostupna na internetu, a Barthes, Foucault, Benjamin, Mulvey, Pollock su prevedeni ne hrvatski, dostupni u knjižnicama….

više download od 22 strane
vodic_studij_alu10-11