MA Novi Mediji 

 

IMG_4662 (1)

MA Novi Mediji je dinamičan i intenzivan studij koji u kreativnoj i kritičkoj atmosferi njeguje individualne poetike, prakse i politike, dok istovremeno gradi kolektiv koji se podržava tokom studija, a što je još bitnije i nakon studija. Studij omogućava studenti.ca.ma da samostalno i uz podršku mentorskog, grupnog i peer to peer rada razvijaju svoj kreativni potencijal u širokom rasponu medija kroz eksperimentiranje, dijalog i suradnje. Za razliku od mnogih diplomskih studija naš program traje dvije akademske godine, odnosno četiri semestra, što daje mogućnost intenzivnog i ozbiljnog bavljenja istraživačkim i umjetničkim praksama.

MA iz Novih medija njeguje kulturu kritičke radoznalosti prema medijima, intelektualnosti i umjetnosti. Njegujemo interdisciplinarnost i preispitujemo sjecište između umjetnosti i teorije, dok inzistiramo istovremeno na individualnom radu  i na intenzivoj pedagoškoj interakciji. Naglasak je na intenzivnom radu s procesima, medijima i materijalima, ali i na odgovornom, osvještenom, i stalnom propitivanju društvenog konteksta i osobnog djelovanja, te promišljanju, artikuliranju i pozicioniranju vlastite prakse u širi kontekst. Studij potiče i omogućava eksperimentiranja u bilo kojem mediju – od starih novih medija (fotografija, film, video) do transcisciplinarnih (instalacija, društvene prakse, performansi, poezija, spoken word, sound art, pokret, 3D,  interaktivna umjetnost, participativna …).

Prva godina orijentirana je na niz blokova iz različitih formi (artist books, hibridni film, performance, kreativno pisanje, suradnje i razmjene), u prvom semestru druge godine individualno i grupno istraživanje se nastavlja, dok u četvrtom semestru studenti.ce kreću u realizaciju kompleksnog i cjelovitog rada kojeg razvijaju uz mentoricu/mentora.

Tijekom cijelog studija uz praksu se bavimo proučavanjem teorija i umjetničkih pravaca koji su obilježili suvremenu umjetnost, te kontaktiramo s velikim brojem umjetnica- ika, teoretičara- arki, kustosica kroz gostovanja i radionice. Neki od tematskih blokova kojima se bavimo, i koji se često oblikuju kroz interes studenata su nadzor, algoritmi, aktivizam, feminizam, memorija, spektakl, svakodnevnost, antopocen, postkolonijalizam.

Baziramo svoju pedagogiju na istraživačkim procesima, isprobavanju, riskiranju, radu kroz materijale i medije, a u suradnji s teorijskim praksama, i u dodiru s društvenim kontekstom u kojem rad nastaje. Od naših studenata/ica očekujemo da su samomotivirani.e, samostalne.i, velikodušni.e, angažirane.i, disciplinirani.e i po mogućnosti opsjednute.i svojom praksom, ali i praksom drugih umjetnika-ica.

Osim redovitog programa Odsjek organizira i projektnu nastavu jednom godišnje u Centru za nezavisnu kulturu i kulturu mladih Pogon Jedinstvo, te razmjenu sa studenti.ca.ma Londonskog the Cass School of Art. Suradnje ostvarujemo još i s Plesnom Platformom, Izlogom suvremenog zvuka, te galerijom Prozori, galerijom Greta i kroz rezidencijalni program i radionice s velikim brojem naših alumnija.

Odsjek je dobro opremljen audio vizualnom tehnikom koju svake godine obnavljamo u skladu s mogućnostima i potrebama studenata (foto aparati, video kamere, oprema za snimanje i montiranje zvuka, računala, rasvjeta, projektori, monitori…) mogućnosću korištenja klasa, labaratorija i projektnih prostora.

Mnoge.i naši.e studenti.ce dolaze iz srodnih područja npr. kulturalni studiji, antropologija, montaža, arhitektura, dramaturgija, ples, glazba, dizajn / za upis u studij nije nužno imati prethodno službeno umjetničko obrazovanje, ali nužno je imati svoju umjetničku praksu – u bilo kojem mediju.

Cilj studija je prvenstveno educirati novu generaciju samostalnih umjetnica/ika, a mnogi naši alumniji se uz umjetnički rad bave nizom srodnih aktivnosti (design, ilustracija, montaža, fotografija, snimanje, produkcija, gaming, pedagogija, aktivizam…)

 

Mentori-ce i njihova područja specijalnosti su

 

Andreja Kulunčić / društvena praksa i instalacija

Ivana Keser / film esej-teorija

Ivan Slipčević/ fotografija, pokretna slika, live slika i zvuk

Ana Hušman/ eksperimentalni film, animacija i instalacija

Nicole Hewitt/ eksperimentalni film-performance-tekst

Vanjski-e suradnice-i (stalni-e)

Sonja Pregrad – pokret/ples/performance

Katerina Duda – film/ društvena praksa

Hrvoslava Brukušić – instalacije/film/zvuk

 

 

picture-3

 

 

 

 

 

PROGRAM

Studij traje dvije godine (4 semestra), tijekom kojih se stječe 120 ECTS bodova.

Tjedne prezentacije, grupni seminari, čitačke grupe, radionice, gostujući umjetnici, semestralne izložbe međunarodne razmjene, sudjelovanje na međunarodnim umjetnickim i istrazivackim projektima, redoviti obilasci izložbi i susreti s umjetnici.a.ma i kustosi.ca.ma čine ovaj studij izuzetno dinamičnim i izazovnim i za student.ic.e i za profesoric.e. Istrazivački blokovi se organiziraju i ad hoc, na inicijativu studenata.ica ili profesor.ic.a, ponekad i izvan nastavnih termina, u intenzivnim blokovima. Očekujemo angažiranost, osviješćenost i infiltraciju javnog kulturalnog i umjetničkog prostora.

PRAKSA

Autorski projekt – ovo je najbitniji element studija, studenti.ce svakog semestra razvijaju koncept svojeg autorskog  projekta te ga realiziraju za izložbu na kraju svakog semestra. Student/ica mora pokazati da je sposoban/na obaviti istraživački i organizacijski rad neopohodan za finalizaciju projekta. U prvoj godini se očekuje jedan cjeloviti projekt po semestru.

Seminar – studenti.ce su dužne.i  jednom semestralno pripremiti i održati prezentaciju vlastitog rada. Seminar ce tvoriti ključno sastajalište gdje će svaki.a student.ica morati dati jednako koncentracije i konstruktivne kritike svojim kolegama/icama koliko će i primiti. Ovo će postati okosnica studija i razvitka studenata/ica unutar njega.

TEORIJA

Teoretska nastava odvija se u tematskim blokovima predavanja na koje studenti.ce trebaju odgovoriti samostalniim istraživanjem suvremene teorije kulture. 5 kartica na jednu od ponuđenih tema. Blokovi uključuju teme kao što: su autorstvo, proizvodnja/konzumacija, kolaboragivne prakse, globalizacija, postkolonijalizam, grad, svakodnevnost, antopocen…

Semestralni kritički osvrt na vlastiti rad, 5 kartica – u kritičkom osvrtu studenti počinju pozicionirati vlastitu praksu u kontekst svojih kolega, suvremenika i prethodnika. Razvijaju vještine artikulacije i samoevaluacije.

PROFESIJA

Prezentacija i izložba – je kulminacija godišnjeg studija, na kraju prve godine studenti pripreme, organiziraju i postave izložbu te prisustvuju kritičkoj evaluaciji rada. Postavljanje i organiziranje izložbe dio je profesionalne prakse suvremenih umjetnika/ica, samim time je neophodna vještina za student.ic.e diplomskog studija.

Osnovne i napredne radionice iz medijskih tehnika, po potrebama studenatica (rasvjeta, blue screen, tonsko snimanje, video i filmsko snimanje, trik stol)

*Radionice su ponuđene na odsjeku, ukoliko je studenti/ca/ma potrebna dodatna  edukacija iz područja izvan odsjeka, studenti/ce se usmjeruju na adekvatnu instituciju.