MA Novi Mediji 

IMG_4662 (1)
Tin Dožić

MA Novi Mediji je dinamičan i intenzivan studij koji u kreativnoj i kritičkoj atmosferi njeguje individualne poetike, prakse i politike, dok istovremeno gradi kolektiv koji se podržava tokom studija, a što je još bitnije i nakon studija. Studij omogućava studenti.ca.ma da samostalno i uz podršku mentorskog, grupnog i peer to peer rada razvijaju svoj kreativni potencijal u širokom rasponu medija kroz eksperimentiranje, dijalog i suradnje. Za razliku od mnogih diplomskih studija naš program traje dvije akademske godine, odnosno četiri semestra, što daje mogućnost intenzivnog i ozbiljnog bavljenja istraživačkim i umjetničkim praksama.

MA Novi mediji njeguje kulturu kritičke radoznalosti prema medijima, intelektualnosti i umjetnosti. Njegujemo interdisciplinarnost i preispitujemo sjecište između umjetnosti i teorije, dok inzistiramo istovremeno na individualnom radu  i na intenzivoj pedagoškoj interakciji. Naglasak je na intenzivnom radu s procesima, medijima i materijalima, ali i na odgovornom, osvještenom, i stalnom propitivanju društvenog konteksta i osobnog djelovanja, te promišljanju, artikuliranju i pozicioniranju vlastite prakse u širi kontekst. Studij potiče i omogućava eksperimentiranja u bilo kojem mediju – od starih novih medija (fotografija, film, video) do transcisciplinarnih (instalacija, društvene prakse, performansi, poezija, spoken word, sound art, pokret, 3D,  interaktivna umjetnost, participativna …).

Prva godina orijentirana je na niz blokova iz različitih formi (artist books, hibridni film, performance, kreativno pisanje, suradnje i razmjene). Na drugoj godini individualno i grupno istraživanje se nastavlja, i studenti_ce kreću u realizaciju kompleksnog i cjelovitog rada kojeg razvijaju uz mentoricu/mentora.

Tijekom cijelog studija uz praksu se bavimo proučavanjem teorija i umjetničkih pravaca koji su obilježili suvremenu umjetnost, te kontaktiramo s velikim brojem umjetnica_ika, teoretičara_ki, kustosa_ica kroz gostovanja i radionice. Neki od tematskih blokova kojima se bavimo, i koji se često oblikuju kroz interes studenata su spektakl, aktivizam, feminizam, memorija, svakodnevnost, antropocen, queer teorije, postkolonijalizam.

Baziramo svoju pedagogiju na istraživačkim procesima, isprobavanju, riskiranju, radu kroz materijale i medije, a u suradnji s teorijskim praksama, i u dodiru s društvenim kontekstom u kojem rad nastaje. Od naših studenata/ica očekujemo da su samomotivirani_e, samostalne_i, velikodušni_e, angažirane_i, disciplinirani_e i po mogućnosti opsjednute_i svojom praksom, ali i praksom drugih umjetnika_ica.

Osim redovitog programa Odsjek organizira i projektnu nastavu jednom godišnje u Centru za nezavisnu kulturu i kulturu mladih Pogon Jedinstvo, te razmjenu sa studenti.ca.ma London Metropolitan School of Art. Suradnje ostvarujemo još i s Improspekcijama, galerijom Prozori i radionice s velikim brojem naših alumnija.

Odsjek je dobro opremljen audio vizualnom tehnikom koju svake godine obnavljamo u skladu s mogućnostima i potrebama studenata_ica (foto aparati, video kamere, oprema za snimanje i montiranje zvuka, računala, rasvjeta, projektori, monitori…) mogućnosću korištenja klasa, medijskog laba, fotolabaratorija i projektnih prostora.

Mnoge_i naši_e studenti_ce dolaze iz srodnih područja npr. kulturalni studiji, antropologija, montaža, arhitektura, dramaturgija, ples, glazba, dizajn / za upis u studij nije nužno imati prethodno službeno umjetničko obrazovanje, ali nužno je imati svoju umjetničku praksu – u bilo kojem mediju.

Cilj studija je prvenstveno educirati novu generaciju samostalnih umjetnica_ika, a mnogi naši alumniji se uz umjetnički rad bave nizom srodnih aktivnosti (design, ilustracija, montaža, fotografija, snimanje, produkcija, kuriranje, pedagogija, aktivizam…)

Mentori-ce i njihova područja specijalnosti su

Andreja Kulunčić / društvena praksa i instalacija

Ivana Keser / film esej-teorija

Ivan Slipčević/ fotografija, pokretna slika, live slika i zvuk

Ana Hušman/ eksperimentalni film, animacija i instalacija

Aleksandar Battista Ilić /participativne prakse, performans

Nicole Hewitt/ eksperimentalni film-performance-tekst

Katerina Duda – film/ društvena praksa

voditeljica multimedije – Laura Barić

Vanjski-e suradnice-i (stalni-e)

Sonja Pregrad – pokret/ples/performance

Hrvoslava Brkušić – instalacije/film/zvuk

picture-3

PROGRAM

Studij traje dvije godine (4 semestra), tijekom kojih se stječe 120 ECTS bodova.

Tjedne prezentacije, grupni seminari, čitačke grupe, radionice, gostujući umjetnici, semestralne izložbe međunarodne razmjene, sudjelovanje na međunarodnim umjetnickim i istrazivackim projektima, redoviti obilasci izložbi i susreti s umjetnici.a.ma i kustosi.ca.ma čine ovaj studij izuzetno dinamičnim i izazovnim i za student.ic.e i za profesoric.e. Istrazivački blokovi se organiziraju i ad hoc, na inicijativu studenata.ica ili profesor.ic.a, ponekad i izvan nastavnih termina, u intenzivnim blokovima. Očekujemo angažiranost, osviješćenost i infiltraciju javnog kulturalnog i umjetničkog prostora.

PRAKSA

Autorski projekt – ovo je najbitniji element studija, studenti.ce svakog semestra razvijaju koncept svojeg autorskog  projekta te ga realiziraju za izložbu na kraju svakog semestra. Student/ica mora pokazati da je sposoban/na obaviti istraživački i organizacijski rad neopohodan za finalizaciju projekta. U prvoj godini se očekuje jedan cjeloviti projekt po semestru.

Seminar – studenti.ce su dužne.i  jednom semestralno pripremiti i održati prezentaciju vlastitog rada. Seminar ce tvoriti ključno sastajalište gdje će svaki.a student.ica morati dati jednako koncentracije i konstruktivne kritike svojim kolegama/icama koliko će i primiti. Ovo će postati okosnica studija i razvitka studenata/ica unutar njega.

TEORIJA

Teoretska nastava odvija se u tematskim blokovima predavanja na koje studenti.ce trebaju odgovoriti samostalniim istraživanjem suvremene teorije kulture. Prvi semestar su teme zadane, drugi semestar su teme usklađene s interesima diplomanata i njihovih istraživanja.

Semestralni kritički osvrt na vlastiti rad, 2 kartice – u kritičkom osvrtu studenti_ce počinju pozicionirati vlastitu praksu u kontekst svojih kolega_ica, suvremenika_ica i prethodnika_ica. Razvijaju vještine artikulacije i samoevaluacije.

PROFESIJA

Prezentacija i izložba – je kulminacija godišnjeg studija, na kraju prve godine studenti_ce pripreme, organiziraju i postave izložbu te prisustvuju kritičkoj evaluaciji rada. Postavljanje i organiziranje izložbe dio je profesionalne prakse suvremenih umjetnika/ica, samim time je neophodna vještina za studente_ice diplomskog studija.

Osnovne i napredne radionice iz medijskih tehnika, po potrebama studenata_ica (rasvjeta, blue screen, tonsko snimanje, video i filmsko snimanje, trik stol)

*Radionice su ponuđene na odsjeku, ukoliko je studenti/ca/ma potrebna dodatna  edukacija iz područja izvan odsjeka, studenti/ce se usmjeruju na adekvatnu instituciju.

OPREMA i LABOVI

Kompjuterske učionice sa 16 Mac i PC računala.

Software:

  • Adobe paket (Photoshop, Illustrator, InDesign…)
  • Software za obradu videa Premiere Pro
  • 3D i VFX software kao što su After Effect, Blender, Cinema 4D, Resolume
  • Audio software Ableton
  • Software za animaciju TVPaint

Dodatna oprema:

  • Wacom i Huion tableti
  • Skener 35mm filma
  • Skener A4 dokumenata

Iznajmljivanje kamera i A/V opreme tijekom studija

  • Digitalne kamere (Canon, Blackmagic, Sony, GoPro, Insta360)
  • Optoma i Viewsonic projektori
  • Ekrani i kompjuterski monitori, crt televizori
  • Oprema za snimanje zvuka (Zoom snimači, kontaktni mikrofoni, usmjereni mikrofoni, bubice…)
  • Miksete, zvučne kartice, slušalice
  • Foto i video stativi i rasvjeta
  • Raspberry i media playeri

Gluha soba

  • Zvučno izolirani prostor za snimanje u kontroliranim uvjetima opremljen s Mac računalom i Ableton softwareom
  • Različite vrste mikrofona, zoom multifield recorder, Launchcontrol XL mixeta, MIDI klavijature, slušalice i zvučnici

Media lab

  • Potpuno zatamljeni prostor za live video mixanje i projection mapping
  • Mac kompjuter s Resolume Arena, Premiere i After effects programima, mixeta, projektor, zvučnici

Foto lab

  • Prostor za razvijanje analognog filma, povećanje i razvijanje fotografija
  • Emulzije za razvijanje filma, aparati za povećavanje

Dirty room

  • Prostor za manualni rad, opremljen radnim stolom i alatima za izradu skulpturalnih dijelova rada i rad s „prljavim“ materijalima
  • Bušilice, čekić, čavli, spužve, drvo, staklo, špahtle…

Šivaća

  • Prostor opremljen s 3 šivaće mašine za izradu mekih skulpturalnih radova, dijelova instalacije ili kostima za performans…
  • Brother i Singer šivaće mašine, 3 šivaća stola, tkanine, osnovni pribor za šivanje